Οι μαθητές "δημοσιογραφούν"

Εθελοντική Αιμοδοσία

Συνέντευξη με την ιατρό Γυναικολογίας και Μαιευτικής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Μυτιλήνης "Βοστάνειο" δίδα Στέλα Δουκέλλη.

Δημοσιογραφική "ομάδα", οι μαθητές της Στ' τάξης:
Κατερίνα Κουτσκουδή
Κλεονίκη Πετεινέλλη 
Ραφαήλ Χριστοφαρής 
Ραφαηλία Τζαναβάρη 
Ευαγγελία Κουντουρέλλη
Βλωτίνα Δουγραμματζή

Υπεύθυνος - Συντονιστής: 
Γρηγόριος Χατζηφώτης (Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Αγιάσου)

 

 

  1. Τι είναι το αίμα;
    Είναι ένας ιστός ρευστός, πού χρησιμεύει σαν μέσο επικοινωνίας μεταξύ των οργάνων του σώματος. Μεταφέρει το οξυγόνο, με τα ερυθρά αιμοσφαίρια, παρέχει άμυνα στον οργανισμό ενάντια στα μικρόβια με τα λευκά αιμοσφαίρια, μεταφέρει θρεπτικές ουσίες, ορμόνες και βιταμίνες, διοχετεύει στους νεφρούς τα άχρηστα προϊόντα για αποβολή και εξασφαλίζει αιμόσταση(πήξη αίματος) με τα αιμοπετάλια και τους παράγοντες πήξης.

  2. Τι είναι η αιμοδοσία;
    Αιμοδοσία είναι η μη αμειβόμενη προσφορά αίματος. Το αίμα δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό κι αυτό κατοχυρώνεται από το νόμο. Από το 1979, πού έκλεισαν και οι τελευταίες ιδιωτικές τράπεζες αίματος, το αίμα διατίθεται δωρεάν σε όποιον το έχει ανάγκη. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια υπέροχη πράξη ανθρωπισμού κι ένα θαυμάσιο μέτρο πολιτισμού.

    Διαβάστε περισσότερα: Εθελοντική Αιμοδοσία

Το ποτάμι του "Αγίου Δημητρίου"

Το ποτάμι του "Αγίου Δημητρίου"
της μαθήτριας Χρυσοβαλάντη Δημητρίου - Μαϊστρέλλη

 Πήρε το όνομά του από το ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται στην περιοχή, ανάμεσα σε περήφανα πεύκα, μυρωδάτες καρυδιές και σε απόλυτη αρμονία με τη φύση.
 Διασχίζει το δάσος της «Μεγάλης Λίμνης» και μετά μια μακρά διαδρομή καταλήγει στον κόλπο της «Γέρας».
 Δίπλα στο ποτάμι υπάρχουν περιβόλια που αρδεύονται κατά τη θερινή περίοδο και κτήματα με ελιές που αποτελούν και την κυριότερη καλλιέργεια της περιοχής.
 Στις όχθες του ποταμού ευδοκιμούν διάφορα φυτά, όπως λυγαριές, καλαμιές, δάφνες και μέσα στο νερό ζουν ψάρια του γλυκού νερού, βατράχια, καβούρια και χέλια.
 Στο μεγαλύτερο μήκος του το ποτάμι είναι αβαθές και μόνο σε ορισμένα σημεία μπορεί να φθάσει το 1.30 εκ. περίπου.
 Πριν από αρκετά χρόνια στο ποτάμι αυτό κάνανε μπάνιο το καλοκαίρι, σήμερα όμως το αυτοκίνητο άλλαξε τον τρόπο ζωής των ανθρώπων κι όλοι προτιμούν τη θάλασσα (πιο ζεστή, πιο υγιεινή).
 Τότε που δεν υπήρχαν πλυντήρια οι γυναίκες έπλεναν τις κουβέρτες και τα βαριά ρούχα στον ποταμό κι οι τεχνίτες με τα ξεροκάλαμα έφτιαχναν κοφίνια, καλάθια κ.λ.π που σήμερα όλα αυτά αποτελούν μια απλή ανάμνηση.
 Μπορεί να γίνουν έργα ανάπλασης και τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής και να μετατραπεί το μέρος αυτό σε ειδυλλιακό χώρο περιπάτου κι αναψυχής, για να μπορεί ο κάθε επισκέπτης να αισθάνεται και να νοιώθει την ομορφιά και το μεγαλείο της φύσης.

Σήμερα όπως είναι η περιοχή 
potami1

 

 

Θα θέλαμε να γίνει έτσι 
potami2 potami3

Περισσότερα για το ξωκλήσι "Άγιος Δημήτριος"

Σύνδεση

Στατιστικά Ιστοσελίδας

Σήμερα 95
Χθες5
Τη βδομάδα 195
Προηγούμενη βδομάδα 1500
Το μήνα 1793
Προηγούμενο μήνα 1459
Σύνολο 126698
Σύνολο Χρηστών5
Χρήστες 0
Επισκέπτες 5