Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Αγιάσου

Συνέντευξη με τον κ. Χρύσανθο Χατζηπαναγιώτη, Δήμαρχο της Αγιάσου

Δημοσιογραφική "ομάδα", οι μαθητές της Στ' τάξης:
Κατερίνα Κουτσκουδή
Κλεονίκη Πετεινέλλη
Ραφαήλ Χριστοφαρής
Ραφαηλία Τζαναβάρη
Ευαγγελία Κουντουρέλλη
Βλωτίνα Δουγραμματζή

Υπεύθυνος - Συντονιστής:
Γρηγόριος Χατζηφώτης (Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Αγιάσου)

 ? Μαθήτρια: Είμαστε η δημοσιογραφική ομάδα του Δημοτικού Σχολείου Αγιάσου. Θα θέλαμε να συνομιλήσουμε μαζί σας και να σας θέσουμε μερικά ερωτήματα.
Δήμαρχος: Καλώς ήρθατε στο Δημαρχείο Αγιάσου. Συγχαρητήρια για τις δραστηριότητες που αναπτύσσετε μέσα από το σχολείο σας και ιδιαίτερα για τη δημοσιογραφική σας δουλειά που καταχωρείται στη νεοδημιούργητη ιστοσελίδα του Δημοτικού Σχολείου Αγιάσου.

Μαθήτρια: Κύριε Δήμαρχε, πώς αντιλαμβάνεστε το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Δήμαρχος: Ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι :
Α) Η εξυπηρέτηση των αναγκών και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας.
Β) Η ανάπτυξη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών με άλλους ΟΤΑ, τόσο της Περιφέρειάς μας όσο και άλλων περιοχών της Ελλάδας, για την επίτευξη λύσεων σε κοινά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Γ) Η ενημέρωση ? δραστηριοποίηση των δημοτών ώστε να γίνουν κοινωνοί των προβλημάτων και συμμέτοχοι στις προσπάθειες επίλυσής τους και η δημιουργική αξιοποίηση του έμψυχου επιστημονικού δυναμικού του τόπου.

Μαθήτρια: Ποια έργα έγιναν στο Δήμο Αγιάσου επί ημερών σας;
Δήμαρχος: Τα σημαντικότερα έργα της τελευταίας τριετίας είναι:
1) Η επέκταση του αγροτικού οδικού δικτύου με τη διάνοιξη νέων δρόμων συνολικού μήκους περίπου 20 χλμ. (στις
περιοχές: Μυρσίνια ? Περίτονο ? Κόβελη - Καρήνη, Σπήλιος ? Αγία Τριάδα, Φούσα ? Στενό - Αγριά, Βάλανος - Απέσος, Κθαρίστριργια - Άγιος Βασίλειος, Σκοτεινό, Δάφνη ? Βρουλέλια, Καλαθού κ.α.).
2) Η εξασφάλιση των απαραίτητων υδάτινων πόρων για την επαρκή υδροδότηση όλου σχεδόν του οικισμού, με την καλλιέργεια των πηγών και την αντικατάσταση - επέκταση ? επισκευή τμημάτων του εξωτερικού υδρευτικού δικτύου.Η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης-αποχέτευσης περιοχής «Αγριάς» (έργο εκτελούμενο).
3) Η ενίσχυση της υπηρεσίας Καθαριότητας με δυο νέα απορριμματοφόρα αυτοκίνητα (Τ-35, NISSAN).
4) Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Κλειστού Γυμναστηρίου.
5) Η διαμόρφωση του παλιού κτιρίου της Ηλεκτρομηχανής σε Εκθετήριο Ειδών Λαϊκής Τέχνης ? Καρναβαλικό Μουσείο.
6) Η επισκευή ? σήμανση ? ανάδειξη μονοπατιών (τριών περιπατητικών διαδρομών) του ορεινού όγκου Ολύμπου.
7) Η διαμόρφωση της Πλατείας λεωφορείων.
8) Σε θεσμικό επίπεδο, η προώθηση των διαδικασιών έγκρισης της Μελέτης Πολεοδόμησης και Πράξης Εφαρμογής του Οικισμού Αγιάσου και αλλαγής των όρων δόμησης και του συντελεστή κάλυψης των εντός ορίων οικισμού ευρισκομένων ακινήτων, η τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. του Δήμου Αγιάσου και η ενίσχυσή του με νέο προσωπικό (μόνιμο και εποχικό), η σύσταση ιδίας ταμιακής υπηρεσίας στο Δήμο μας, η υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», η λειτουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών κλπ.
9) Στον τομέα αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας : η αγορά του οικοπέδου Λιβάνου, η πάλη για την κατοχύρωση της σχολικής περιουσίας (η υπόθεση θα εκδικαστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 31-1-2006), η παραχώρηση οικοπέδου για την υλοποίηση του προγράμματος αποασυλοποίησης από το Ι.Κ.Π.Α. Έχουμε επίσης υπογράψει προσύμφωνο αντιπαροχής με κατασκευαστική εταιρία για την αξιοποίηση του δημοτικού ακινήτου που βρίσκεται στον Άγιο Συμεών της Μυτιλήνης.
10) Στον τομέα του πολιτισμού η συνδιοργάνωση με την ΟΛΣΑ της Έκθεσης Λεσβιακού Εντύπου, με τον Καρναβαλικό Σύλλογο και το Αναγνωστήριο των ετήσιων καρναβαλικών εκδηλώσεων, με το Αναγνωστήριο της ετήσιας Συνάντησης Μουσικοχορευτικών Παραδοσιακών Σχημάτων Λέσβου και η καθιέρωση της Γιορτής Κάστανου.

? Μαθήτρια: Θα θέλαμε να μας καταθέσετε τα μελλοντικά σας σχέδια, το όραμά σας για την Αγιάσο του μέλλοντος.
Δήμαρχος: Η Αγιάσος είναι ένας πολύ όμορφος παραδοσιακός οικισμός με υπέροχο δομημένο και φυσικό περιβάλλον και με πλούσια λαογραφική παράδοση. Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές για την ανάπτυξη του τουρισμού (κυρίως του εναλλακτικού : χειμερινού, πολιτιστικού, φυσιολατρικού, περιπατητικού κλπ), πράγμα που θα συμβάλλει στην ενίσχυση του εισοδήματος των κατοίκων και ενδεχομένως στην ανάπτυξη νέων επενδυτικών δραστηριοτήτων. Πρώτα και κύρια, όμως, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις παραμονής των νέων ανθρώπων στη γενέτειρά τους και να ανακοπεί η φθίνουσα πληθυσμιακή εξέλιξη του χωριού. Γιατί δε μπορούμε να μιλάμε για πρόοδο ενός τόπου που δε μπορεί να κρατήσει και να θρέψει τους ανθρώπους του.

? Μαθήτρια: Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αγιάσος και πώς μπορούν να επιλυθούν;
Δήμαρχος: Πολλά και σημαντικά είναι τα προβλήματα του Δήμου μας. Κυριότερα είναι οι σχολικές υποδομές, η ολοκλήρωση των υδρευτικών και αποχετευτικών έργων, ο βιολογικός καθαρισμός, η καθαριότητα, η δημιουργία χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων κ.ά.
Η επίλυση των προαναφερόμενων προβλημάτων μπορεί να καταστεί δυνατή σε βάθος χρόνου (λόγω του γραφειοκρατικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα την εκτέλεση των δημοσίων έργων) μέσα από την ένταξη και χρηματοδότηση των αναγκαίων δράσεων από τα διάφορα Κοινοτικά Προγράμματα και το Εθνικό Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», κατεύθυνση προς την οποία δουλεύουμε επίμονα.
Σπουδαιότερα όμως προβλήματα της τοπικής κοινωνίας είναι η συνεχής πληθυσμιακή αφαίμαξη του χωριού, η συρρίκνωση του εισοδήματος των κατοίκων, η ανεργία που οδηγεί στην εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση των νέων ανθρώπων. Τα προβλήματα αυτά μαστίζουν γενικότερα την αγροτική ύπαιθρο της χώρας και ουσιαστικές λύσεις μπορεί να δώσει η κεντρική εξουσία μέσα από την εφαρμογή μιας άλλης κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχουν πόρους και προσωπικό για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μακρόπνοα αναπτυξιακά προγράμματα.

? Μαθήτρια: Ποιο είναι το έργο του Δήμου στον τομέα της εκπαίδευσης;
Δήμαρχος: Υδροδότηση ? ηλεκτροδότηση - διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και έναρξη λειτουργίας του ΠΡΟΚΑΤ-Νηπιαγωγείου, εξασφάλιση έκτακτης επιχορήγησης 40,000? για επισκευές και συντηρήσεις σχολείων, εξασφάλιση πάγιας πρόσθετης κρατικής επιχορήγησης 40.000? για τη λειτουργία του Παιδικού Σταθμού, κατασκευή γηπέδου αθλοπαιδιών στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου.

? Μαθήτρια: Τα σπουδαιότερα διδακτηριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημοτικό Σχολείο Αγιάσου είναι:
1) Αντικατάσταση κεραμοσκεπής.
2) Ανοικοδόμηση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.
2) Αντικατάσταση όψεων των κτιρίων.
Πώς σκέπτεστε να τ? αντιμετωπίσετε;
Δήμαρχος: Το κυριότερο πρόβλημα είναι σε πρώτη φάση η αντικατάσταση της κεραμοσκεπής του διδακτηρίου, έργο που εντάχθηκε και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ». Ταυτόχρονα, με την από κοινού δραστηριοποίηση του κ. Διευθυντού, δασκάλων και γονέων του Δημοτικού μας Σχολείου, αναμένεται η επιχορήγηση μας από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου με το ποσό των 40.000? για την αντικατάσταση των κουφωμάτων του διδακτηρίου. Για τα άλλα δυο έργα υπάρχουν μελέτες από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά δεν μπορούν μέχρι στιγμής να ενταχθούν σε κάποιο από τα υλοποιούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα γιατί δεν αποτελούν επιλέξιμες δράσεις.

Μαθήτρια: Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να ολοκληρώσετε μέχρι τέλους της δημαρχίας σας;
Δήμαρχος: Κάθε δημοτική αρχή κατά τη διάρκεια της θητείας της καλείται να συνεχίσει και να ολοκληρώσει ημιτελή έργα που παραλαμβάνει από την προηγούμενη και να δρομολογήσει νέα έργα τα οποία είτε να ολοκληρώσει, είτε να τα παραδώσει με τη σειρά της στην επόμενη δημοτική αρχή ως συνεχιζόμενα κ.ο.κ. Αν θα έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στους πολλούς στόχους μας, θα ήθελα μέχρι τέλους της θητείας μας α) να έχει ευτυχή κατάληξη το θέμα της ανάκτησης από τον Ο.Σ.Κ. της σχολικής περιουσίας και β) να μπορέσουμε να κάνουμε τους δημότες μας κοινωνούς και συμμέτοχους στη λύση των προβλημάτων του τόπου μας.

? Μαθήτρια: Ποια ήταν η ευτυχέστερη και ποια η χειρότερη στιγμή σας ως δήμαρχος;
Δήμαρχος: Είναι πολλές οι στιγμές που ένας δημοτικός άρχοντας νιώθει ευχάριστα ή δυσάρεστα. Άλλες φορές νιώθουμε την ηθική ικανοποίηση που συνοδεύει την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου ή την ευόδωση μιας σοβαρής προσπάθειας, κι άλλες φορές νιώθουμε απογοήτευση και στενοχώρια, κάθε φορά που οι στόχοι μας δεν εκπληρώνονται και οι προσπάθειές μας ναυαγούν, συνήθως πάντως όχι από δική μας υπαιτιότητα αλλά εξαιτίας γενικότερων δυσκολιών.

? Μαθήτρια: Ως δήμαρχος είστε κοντά στους δημότες ; Αφουγκράζεστε τα αιτήματά τους, τα παράπονά τους, τους προβληματισμούς τους;
Δήμαρχος: Στους μεγάλους Δήμους οι δημότες δεν έχουν άμεση επαφή με το δήμαρχο, αλλά για τα διάφορα θέματα που τους απασχολούν απευθύνονται σε άλλα εξουσιοδοτημένα κατά περίπτωση άτομα.
Σ? ένα μικρό Δήμο σαν το δικό μας ο κάθε δημοτικός άρχοντας έχει αναγκαστικά άμεση και στενή επαφή με τους δημότες και γίνεται δέκτης αιτημάτων, διαμαρτυριών, παραπόνων, προτάσεων, για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που τους απασχολούν. Αυτό είναι πολλές φορές βασανιστικό, αλλά ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στο δήμαρχο και στους δημοτικούς συμβούλους να αναπτύξουν με τον κόσμο μια σχέση όχι απρόσωπη αλλά ουσιαστική.

Μαθήτρια: Κύριε Δήμαρχε, είχατε υποσχεθεί να ερευνήσετε το θέμα της ακτινοβολίας των κεραιών που υπάρχουν στον Όλυμπο. Τι ενέργειες κάνατε και ποια τα αποτελέσματά τους;
Δήμαρχος: Από τον πρώτο χρόνο της θητείας μας απευθυνθήκαμε στo Γραφείο Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.), κλιμάκιο της οποίας ήρθε στο χωριό μας και διενήργησε μετρήσεις τόσο για την εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία όσο και για την ύπαρξη ραδονίου. Τα αποτελέσματα ήταν καθησυχαστικά. Πιο συγκεκριμένα, για τις διατάξεις κεραιών εκπομπής και αναμετάδοσης ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας που είναι εγκατεστημένες στην κορυφή του όρους Όλυμπος, μπορεί να αναφερθεί ότι δεν παρατηρήθηκε υπέρβαση των τιμών των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, σε όλα τα σημεία μέτρησης πλην του σημείου που βρίσκεται στο δρόμο ανάμεσα στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και τη σειρά των ισογείων κτισμάτων, όπου πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή του κοινού (όχι όμως και η διέλευση) και προτείνονται συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα. Επειδή, σύμφωνα με τα παραπάνω, ενδέχεται να υπάρχει κίνδυνος για τους εποχιακούς πυροφύλακες που υπηρετούν στο πυροφυλάκειο του Ολύμπου, ενημερώσαμε σχετικά το Τμήμα Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών (Π.Σ.Ε.Α.) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου, αλλά δεν υπήρξε εξέλιξη. Τα αποτελέσματα του ραδονίου δεν μας γνωστοποιήθηκαν ακόμα.

? Μαθήτρια: Θα θέλατε κάτι να προσθέσετε;
Δήμαρχος: Με την ευκαιρία των Χριστουγεννιάτικων διακοπών και του νέου έτους, σας εύχομαι ολόψυχα υγεία, καλή συνέχεια στη σχολική σας πορεία και καλό κουράγιο μέχρι να ολοκληρώσετε τον κύκλο των σπουδών σας και να κατακτήσετε την πολυπόθητη για τους νέους ανθρώπους επαγγελματική αποκατάσταση. Εύχομαι πάνω απ? όλα να γίνετε χρήσιμα μέλη της κοινωνίας και άνθρωποι με αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια, ικανοί να δίνετε τις μικρές και μεγάλες μάχες της ζωής, γιατί χωρίς αγώνα προσωπικό και συλλογικό τίποτα δεν κατακτιέται, τίποτα δεν κερδίζεται.

Μαθήτρια: Σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη και σας ευχόμαστε υγεία, ατομική και οικογενειακή, και κάθε επιτυχία προσωπική και πολιτική.

Αγιάσος 20 Δεκεμβρίου 2005

Σύνδεση

Στατιστικά Ιστοσελίδας

Σήμερα 31
Χθες17
Τη βδομάδα 463
Προηγούμενη βδομάδα 100
Το μήνα 1454
Προηγούμενο μήνα 1060
Σύνολο 109642
Σύνολο Χρηστών13
Χρήστες 0
Επισκέπτες 13