Η χρήση των σινιών της μαθήτριας Χατζημιχαήλ Μαριάνθης

Τι γνωρίζετε για τη χρήση που είχαν τα σντιρουσίνια (ή σινιά) στην Αγιάσο;

Στην Αγιάσο όταν τα κορίτσια αρραβωνιάζονταν οι γονείς τους, τους έκαναν τα προικοσύμφωνα που μέσα είχαν την προίκα τους. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονταν και τα μπακίρια. Τα βασικότερα από τα μπακίρια ήταν τα σντιρουσίνια στα οποία έβαζαν το ζερντέ για τον αρραβώνα. Για να είναι όμορφος ο ζερντές (σε εμφάνιση) αυτοί που τον έκαναν ανέθεταν σε μία γυναίκα να τον στολίσει ωραία. Επιπλέον, ο γαμπρός ντυνόταν πατώντας μέσα στα σντιρουσίνια. Αυτό το γαμήλιο έθιμο το έκαναν παλιά στην Αγιάσο, ενώ τώρα επιβιώνει στον Πολιχνίτο.

Στα μνημόσυνα το χρησιμοποιούσαν για να βάλουν το ζερντέ. Γιατί τότε δεν έκαναν τις πίτες με το κρασί και τα κόλυβα όπως κάνουμε εμείς σήμερα. Στην σύγχρονη εποχή τα χρησιμοποιούν για διακοσμητικά κάνοντάς τα τραπέζια που στηρίζονται σε κάποια βάση. Ακόμη τα χρησιμοποιούν για το πανηγύρι της «Αγίας Τριάδας» για να βάζουν μέσα το ζερντέ που μοιράζουν στο συνοδικό της εκκλησίας.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι τα σντιρουσίνια στο παρελθόν είχαν συνδεθεί με σημαντικές εκδηλώσεις της ζωής των Αγιασωτών, αλλά και στην εποχή μας κουβαλούν κάτι από την παλιά γοητεία τους.

 

Εργασία της μαθήτριας Χατζημιχαήλ Μαριάνθης με τη καθοδήγηση της δασκάλας Χριστίνας Σαμοθρακή στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης.

Δημοτικό Σχολείο Αγιάσου

Δεκέμβριος 2006

Σύνδεση

Στατιστικά Ιστοσελίδας

Σήμερα 3
Χθες7
Τη βδομάδα 45
Προηγούμενη βδομάδα 129
Το μήνα 513
Προηγούμενο μήνα 639
Σύνολο 106847
Σύνολο Χρηστών4
Χρήστες 0
Επισκέπτες 4